júl 042016
 

Obstipácia je bežná porucha u detí v predškôlkarskom či v predškolskom veku. Ide o zápchu skôr zo stresu. Dodržiavaním správnej diéty však dieťaťu vieme pomôcť.

Polievky: dovolené sú všetky druhy polievok doplnené zeleninou a rôznymi prídavkami ako ovsené vločky, opečený chlieb atď.

  • Zeleninové polievky – zemiaková, s hubami, krúpami, kapustová, karfiolová, kalerábová,paradajková, zo zeleného hrachu, mrkvová, pórová, kelová, hŕstková (zemiaky, hrach, krúpy), cuketová, cibuľová, baklažánová, brokolicová, špenátová
  • strukovinové – hrachová, šošovicová, fazuľová
  • obilninové – krúpy

Mäso: dovolené sú všetky druhy kuchynskej úpravy, najmä však s kombináciou zeleniny.

Prílohy: zemiaky, strukoviny(varený hrach, šošovica, fazuľa, sója), cestoviny, obilniny (krúpy, pohánka, ovsené vločky, sójové vločky)

diéta pri zápche u detí

Zelenina: po celú dobu sa odporúča jesť čerstvú surovú, dobre umytú zeleninu v celku (jablko so šupkou, hruška so šupkou). Mimo sezóny je vhodná aj zelenina mrazená alebo sterilizovaná.

Šaláty: z hlávkou kapusty, s mrkvou, uhorkami, paradajkami, paprikou, celerový s jablkami, fazuľkový, mrkvový s jablkami, z kyslej kapusty, z kyslej kapusty s pórom, z červenej repy

Varená zelenina s maslom: fazuľka, kukurica, karfiol, ružičkový kel, listový špenát, hlávková alebo čínska kapusta

Dusená a zapekaná zelenina: kaleráb, hrášok, karfiol, mrkva, uhorka, patizón, kapusta, pór

Múčniky: 

  • ovocné bublaniny s džemom, s orieškovým krémom, kandizovaným ovocím
  • orechové pečivo, pečivo  z ovsených vločiek, sójových vločiek, maku, s hrozienkami
  • palacinky s ovocím, buchty a koláče, záviny s ovocím, orechami a lekvárom

Ovocie: najvhodnejšie je umyté, surové, čerstvé ovocie. Môže byť aj s cukrom, so smotanou, šľahačkou, kompóty, kanizované a sušené ovocie, ovocné rôsoly, zmrzliny.

  • slivky, ríbezle, banány, jablká, hrušky, egreše, jahody, marhule, pomaranče, grapefruity, mandarínky, kiwi, melón
  • sušené ovocie (figy, jablká, hrušky, slivky, hrozienka, ďatle, marhule, banány)

Všetky druhy orechov: mandle, burské oriešky, lieskové, vlašské orechy

Mak a kokos, med, džemy, lekváre

Tuky: všetky druhy v primeranom množstve, najvhodnejšie je maslo, pomazánkové maslo, rastlinné oleje (do zeleninových šalátov)

Pečivo: chlieb z celozrnnej múky, grahamové pečivo, krehký chlieb s vlákninou. Obmedziť treba biely chlieb !!!

Mlieko a mliečne výrobky: kyslé mlieko, kefír, acidofilné mlieko samotné alebo zmiešané s medom, ovocným pretlakom, jogurt biely so zaváraninou, medom, syry. Obmedzujeme sladké mlieko.

Tekutiny: dostatočný príjem 1,5 -2 l tekutín denne

napr. minerálky, ovocné šťavy, džúsy, sirupy, bylinkové čaje, obilninová káva, voda z vodovodu

Nevhodné potraviny – obmedzujeme jemne upravované pokrmy ako pudingy a nákypy. Potraviny, ktoré obsahujú málo vlákniny napr. ryža, krupica, biely chlieb, pečivo, sucháre a múčniky.

Vylučujeme potraviny, ktoré spomaľujú črevnú peristaltiku – silný ruský čaj, kakao, čokoláda, ryžový odvar, čučoriedky. 

Pravidelná životospráva – jesť 4 -5 krát denne v rovnakú dobu a v rovnakých časových intervaloch. Na jedlo máme dostatok času a pokoj. 

 

 

Milada Z.

 

Zdroj foto: pixabay.com

Zdieľaj článok:

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(povinné)

(povinné)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.