Pochutiny

Pochutiny – potraviny, ktoré dochucujú iné potraviny, podporujú naše trávenie, podporujú našu duševnú a fyzickú pohodu. Pochutiny nemajú takmer žiadnu výživovú hodnotu.  Medzi pochutiny patria:

  • čaj
  • káva
  • kávoviny
  • ocot
  • horčica
  • kakao
  • soľ
  • kypriace prostriedky
  • koreniny
  • prípravky na dochucovanie jedál

pochutiny

Čaj – je rastlinný výrobok, získava sa zberom lístkov čajovníka. Zbiera sa viackrát do roka. Ručne zberané čaje sú najkvalitnejšie. Čaj je určený na prípravu teplých a studených nápojov. Podľa pôvodu poznáme čaje : gruzínsky, indický, čínsky, ruský. Druhy čajov: biely, čierny, bylinný, zelený, ovocný, instantný a aromatizovaný(žltý). Čaje uskladňujeme v suchých priestoroch, aby sme neznehodnotili jeho kvalitu. Poznáme čaje porciované, sypané, plechové škatuľky.

Káva – sú kávové zrná, ktoré sa upravujú pražením. Je to horký nápoj, ktorý má charakteristickú chuť aj vôňu. Káva obsahuje kofeín. Najznámejšie sú  Arabica, Robusta, Liberica. Balenie kávy – skenené nádoby, hliníková fólia v ochrannej atmosfére, plechovky. Uchovávame v suchu na tmavom mieste. Poznáme kávy: zrnkové, mleté, rozpustné – instantné, ekologicky vypestovaná káva – biokáva, káva bez kofeínu. Káva je močopudná- dehydratuje telo, treba ju podávať vždy aj s pohárom čistej vody. Druhy príprav kávy napr.: espresso, moka, cappuccino, alžírska, viedenská, holandská, caffe au lait, caffe crema.

Kávoviny – náhrada kávy, neobsahuje kofeín, vyrába sa z jačmeňa, čakanky, raže, fíg, cukrovej repy. Kávoviny sú veľmi sýte, môžu ich konzumovať aj deti. Poznáme napríklad : Melta, Caro Ricoré – bezlepkové, môžu ju konzumovať aj celiatici

Ocot – je dôležitá zložka v kuchyni, používa sa na konzervovanie ovocia a zeleniny, ale aj ako samostatné dochucovadlo.  Je výbornou prísadou do omáčok a šalátových dresingov. Pri rozhodovaní, ktorý ocot v pokrme použijeme, vždy zvolíme najprimeranejšiu chuť. Ocot uchovávame na chladnom mieste bez prístupu svetla, nemusí byť v chladničke. Pri správnom skladovaní má takmer neobmedzenú použiteľnosť. Okrem toho je vynikajúci pomocník nielen v kuchyni, ale aj ako domáci čistič vodného kameňa napríklad v kúpeľni. Má veľmi výraznú chuť ale aj výrazný zápach. Druhy octu:

  • kvasný ocot – vyrobený  z  jedného druhu suroviny , má výraznú chuť, používa sa hlavne na konzervovanie ovocia a zeleniny
  • jablčný ocot – vyrába sa z jablkovej dužiny, alebo jablkového vína. Má jemnejšiu chuť ako kvasný. Používa sa ako samostatné dochucovadlo napr. do dresingov, ale aj na konzervovanie ovocia. Posilňuje imunitu, odbúrava tuky pri chudnutí, využitie má aj v kozmetike – dodá krásny lesk vlasom, odstraňuje zápach v chladničke, ničí mikróby. Využitie má aj ako domáci liek pri odstraňovaní bradavíc – výrastkov ( na tampón nanesiete ocot, priložíte na bradavicu  a zalepíte leukoplastom.  Opakujete pokým sa bradavica nevysuší a neodpadne)
  • vínny ocot – výroba z červeného alebo bieleho vína. Je ideálny do majonézy, šalátových dresingov. Výborný je aj na prípravu maslových omáčok a dodá chuť aj duseným pokrmom z mäsa a diviny.

 

Horčica – dochucovadlo žltej až žltohnedej farby,veľmi výraznej ostrej, až pálivej chuti, vyrobenej z horčičných semien zmiešanej s olejom, octom, vodou alebo inou kvapalinou. Má konzistenciu pasty.  Prifarbená môže byť kurkumou. Používa sa na dochucovanie jedál. Druhy horčíc :

  1. krémžska – pikantná horčica , hrubo pomleté čierne semená a príchuť chrenu
  2. francúzka – plnotučná – jemno pomleté biele horčičné semená

Kakao –  veľmi chutná pochutina, zo stromu kakaovníka, kakaové bôby sa pražia a následne sa prudko schladzujú, vznikne tak polotuhá hmota hnedej farby, z ktorej sa vyrába kakao, kakaové maslo, čokoláda. Kakao – ako horúci alebo studený nápoj – výroba z kakaového prášku a prídavku cukru ( obľúbené Granko). Kakaové maslo – používa sa v kozmetike, ale aj na výrobu čokolády. Čokoláda – blahodárne účinky, výroba z plodov kakaovníka, patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti vo svete, najkvalitnejšia je horká čokoláda, obsahuje najviac kakaa. Milujú ju deti aj dospelí 🙂

Kakao obsahuje teobromín, ktorý priaznivo ovplyvňuje srdcovú činnosť, v malom množstve dokonca kofeín. Skladovanie kakaa – suché a vetrané prostredie.

Soľ – NaCl  – chlorid sodný. Soľ je nevyhnutná základná živina ľudského organizmu, ktoré telo každodenné potrebuje, no nevie si ho samé vyprodukovať. Denne človek potrebuje 2g až  3 g soli. U nás sa do kuchynskej soli pridáva jód, ktorý pri nedostatku v tele zapríčiňuje ochorenie štítnej žľazy. Poznáme : morskú, kamennú, varenú  -jedlé soli  a jodovanú – nejedlá soľ.

Kypriace prostriedky – používame ich pri kysnutí cesta, aby bolo cesto ľahké a nadýchané. Kypriace prostriedky poznáme prírodné – droždie(obsahuje bielkoviny a vitamíny, môžu byť pekárenské alebo sušené) alebo chemické – perníkové korenie, prášok do pečiva, sóda bikarbóna

Koreniny – poznáme čerstvé, sušené alebo inak upravené časti rastlín. Koreniny výborne dochutia všetko jedlo, niektoré sú príliš aromatické, iné príliš korenisté, preto je dôležité vybrať správnu bylinku na dochutenie. Koreniny obsahujú látky, ktoré výborne podporujú trávenie. Používame rôzne časti z byliniek, napr. listy (bobkový list, tymián, rozmarín), kôra (škorica), kvety (šafrán, klinčeky), plody (čierne korenie, biele korenie, paprika), semená (muškátový orech), podzemky( kurkuma, ďumbier). Naše domáce koreniny sú napríklad kôpor, petržlen, cesnak. Tropické napríklad vanilka, čierne korenie. Ďalšie rozdelenie korenín  na mleté ( mletá paprika) a celé (čierne korenie)

Prípravky na dochucovanie jedál polievkové dochudovadlá – napr.  Maggi – majú vodovú konzistenciu, balené sú v sklených  a tmavých fľašiach. Majú vplyv na tráviacu sústavu. Ďalej poznáme vegetu – obsahujú veľký podiel soli a sušenú zeleninu napr. mrkvu, petržlen a koreniny (Podravka).  Sójová, worcestrová omáčka – slúžia hlavne na marinovanie mäsa. Tiež sú balené v tmavých a sklených fľašiach. Glutasoľ- používa sa na zvýraznenie typickej chuti jedla

 

Zdieľaj článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.