Ako odstrániť škvrny

Žuvačka – vložíme odev do vaku a zmrazíme. Potom pomaly odstránime zamrznutú žuvačku. 

Vosk – vložíme odev do vaku a zmrazíme. Vosk zoškriabeme a na zbytok odevu položíme papierový uterák a prežehlíme. Následne vyperieme.

Tráva – nanesieme zriedenú citrónovú šťavu, vyperieme. Ak je takáto škvrna na rifliach nanesieme zubnú pastu, necháme zaschnúť a následne vyperieme.

odstránenie škvŕn

Razítka – trieme citrónom a soľou, opláchneme.

Špenát – trieme surovým zemiakom, potom vyperieme.

Strojová vazelína/ mazivo – potrieme maslom a vyperieme.

Živica – vložíme odev do vaku a zmrazíme ho, zmrazenú živicu oškriabeme, na vlnu nanesieme maslo alebo tuk a vyperieme.

Sadze – neotierajte, iba ofúknite, potom poprášte múkou, alebo posolíme a vyklepte, alebo vstrebáme pomocou bieleho chleba.

Ovocný džús – neneste soľ a namočte do vody, nechajte pôsobiť 15 minút, vyperieme.

Ovocie – opláchneme vodou, potom potrieme citrónovou šťavou alebo octom a vyperieme.

Hrdza – nanesieme zmes citrónovej šťavy a soli, vysušíme na slnku (najskôr to však vyskúšame na mieste, ktoré nie je vidieť). Potom potrieme šťavou z varenej rebarbory.

Rúž – opláchneme zmesou vlažnej vody a šampónu.

Červené víno – posolíme, vydrhneme citrónovou šťavou, opláchneme.

Červená repa – opláchneme studenou vodou (alebo nanesieme borax – tetraboran sodný), navlhčíme, vyperieme.

Pot – navlhčíme kyselinou citrónovou (12g/l vody), roztokom boraxu alebo neriedeným octom, vyperieme. Jemné prádlo, vlna – potrieme zriedeným octom. Hodváb – uvaríme zemiak v neosolenej vode, necháme vychladnúť, pridáme trochu alkoholu a roztok použijeme pri praní hodvábu.

Pleseň – navlhčíme horúcim cmarom, opláchneme studenou vodou.

Paradajky – škvrnu obložíme plátkami surového zemiaku, opláchneme teplou mydlovou vodou.

Spálené miesta – spálené mieste (spôsobené napríklad žehlením) navhlčíme octom, citrónovou šťavou alebo šťavou z cibule, opláchneme.

Tuky – obrus – poprášime jedlou soľou, po chvíľke okefujte. Vlna – odstránime minerálnou vodou. Použijeme zmes jedlej sódy a vody (alebo pastu na zuby), vysušíme, oškriabeme. Čerstvú škvrnu od tuku postriekame zemiakovým škrobom, potom vykefujeme. Mlieko – opláchneme najskôr v studenej vode a potom v horúcej vode.

Maslo – opláchneme horúcou mydlovou vodou (ak to typ látky dovolí)

Makeup – použijeme  prostriedok na čistenie skla a papierový obrúsok.

Lepidlo – navlhčíme liehom / denaturovaný alkohol (alebo zmes octu a vody), opláchneme.

Lepiaca páska – vyžehlíme, medzi žehliacu dosku a látku vložíme papierový servítok.

Zaschnutá krv – navlhčíme škvrnu vodou, potom slanou vodou a vyperieme v mydlovej vode.

Krv – vyperieme v studenej vode.

Krém na topánky – nanesieme olej na varenie a opláchneme.

Mrkva – použijeme tvrdé mydlo, navlhčíme vo vode a opláchneme.

Pero na písanie – postriekame lakom na vlasy, vysušíme, opláchneme v zmesi octu a vody, navlhčíme vodkou a namočíme.

Káva – opláchneme alebo navlhčíme slanou vodou.

Asfalt – nanesieme normálne alebo arašídové maslo, potom vyperieme.

Kari, kurkuma – použijeme roztok glycerínu, opláchneme.

Kakao – biele látky – navlhčíme slanou vodou.

Vajce – posolíme a počkáme pokiaľ škvrna nezaschne.

Jahody – navlhčíme zmesou octu a vody.

Horčica – Opláchneme vlažnou vodou alebo navlhčíme sódou, opláchneme.

Stopy po popisovacích fixkách – použijeme zmes octu a liehu /denaturovaný alkohol 1:1, opláchneme. Nanesieme teplú citrónovú šťavu a opláchneme.

Atrament – nanesieme teplú citrónovú šťavu, opláchneme. Nanesieme mlieko, počkáme na usušenie a následne opláchneme.

Čokoláda – opláchneme vlažnou mydlovou vodou, nanesieme citrónovú šťavu a opláchneme.

Čaj – opláchneme studenou vodou (v prípade potreby použijeme pre odstránenie škvrny mydlo).

Borievky – Plátno – navlhčíme cmarom, najprv opláchneme studenou vodou a potom teplou vodou. Vlna – Najprv aplikujeme citrónovú šťavu, potom opláchneme. Hodváb – potrieme liehom (denaturovaným alkoholom).

Farebné laky – použijeme riedidlo na farby, opláchneme mydlovou vodou (najprv vyskúšame na mieste, kde to nie je vidieť).

 

Zdieľaj článok:

Post navigation

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.