Som celoročný alergik. Už od detstva. Vždy mi tieklo z nosa, svrbeli, pálili, rezali ma oči. Mal som ich červené a vyzeral som ako uplakaný chalan. Spolužiaci sa na mňa na základke vždy pozerali, že čo mi je. V podstate som nebol chorý, len alergický. Na dreviny, trávy, perie, peľ, roztoče… no proste na všetko čo sa len dalo a čo existovalo. A to som zabudol spomenúť, že ma nesvrbeli len oči, nos, ale aj podnebie v ústach. No proste čistá katastrofa. Dosť ťažko som sa s tým vyrovnával, na ZŠ som bol skôr rarita.
V súčasnej dobe má alergiu už skoro každý. Mám už svoje roky a naučil som sa s tým žiť. Dnes to už nevnímam ako znevýhodnenie, dnes to beriem ako súčasť môjho života, ktorá patrí ku mne. V peňaženke nosím kalendárik od lekára, v ktorom je rozpísané čo práve kvitne. Takže rozpis prikladám, ak má niekto také problémy ako ja a nemá prehľad, čo asi bude jeho slabina a ktorá súčasť prírody sa s nami nekamaráti. 🙂
Ešte by som chcel upozorniť na tzv. skríženú alergiu. Možno viacerí z nás sme presvedčení o tom, že nie sme alergickí na potraviny, iba napríklad na trávy, prach, roztoče. Nie je to celkom pravda. Ide vlastne o podobnosť alergénov z peľu napríklad brezy a niektorých druhov zeleniny a ovocia. ( môžu konzumovať tieto potraviny po tepelnej úprave, okrem zeleru, ten svoje alergény drží aj po dovarení ). V období, keď kvitne :
- breza by sme nemali konzumovať – jablko, broskyňu, marhuľu, hrušku, lieskový oriešok,paradajku, zeler, mrkvu, zemiak, kari korenie
- tráva – pšenica, kiwi, paradajka
- palina – zeler, horčica, petržlen, mrkva, korenie, harmanček, slnečnicový olej
- ambrózia – melón, uhorka, banán, harmanček
Ostatné skrížené reakcie:
- latex – banán, kiwi, mango, avokádo, melón, papája, zemiak, gaštan, kôstkové ovocie
- arašidy – strukoviny
- vlašské orechy – ostatné druhy orechov
- pšenica – jačmeň, žito
- krevety – iné morské plody
- kravské mlieko – kozie mlieko
Tak snáď niekto ocení môj článok. 🙂
“domáci lekár” Marek 🙂 🙂 🙂